Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μήπως το σπίτι σου σε… παχαίνει; Άλλαξε διακόσμηση και χάσε κιλά!

Ακόμα και το στυλ της διακόσμησης– από το χρώμα των τοίχων μέχρι το άρωμα των κεριών– μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειές σου στο φαγητό και την άσκηση και επομένως και το βάρος σου. Πώς μπορείς να αποφύγεις τις παγίδες; Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν.
 
Κουζίνα
Βάψτε τα μπλε: Σε μελέτες που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε πως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφές με μπλε χρώμα. Κι αυτό γιατί έχουν την αίσθηση πως τα μπλε και μοβ τρόφιμα είναι πικρά ή δηλητηριώδη
Στην πράξη: 
1. Χρησιμοποίησε μπλε πιάτα, χαρτοπετσέτες ή σουπλά. 
2. Βάψε έναν τοίχο μπλε ή τοποθετήστε μπλε φως μέσα στο ψυγείο. Θα σε βοηθήσει να μειώσεις τις βραδινές επιδρομές. 
3. Απόφυγε αντικείμενα με κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα στην κουζίνα και την τραπεζαρία. Επιδρούν στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, διεγείροντας την όρεξη.
Βρες τον κατάλληλο δοσομετρητή: Δυσκολεύεσαι να μετρήσεις την ποσότητα που θέλεις να σερβίρεις ή να βρεις τη σωστή μερίδα έτσι όπως την ορίζουν οι διαιτολόγοι για απώλεια βάρους. Το αποτέλεσμα, γνωστό! 
Στην πράξη: 
1. Χρησιμοποίησε ως μεζούρα μια βαθιά κουτάλα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε μισό φλιτζάνι από οποιοδήποτε φαγητό – κρέας, λαχανικά ή αμυλούχες τροφές – και η οποία αρκεί συνήθως για να νιώσει κανείς χορτασμένος. 
2. Χρησιμοποίησε ως μεζούρα τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου ζωή για να ορίσεις τις σωστές μερίδες:  
* 1 φλιτζάνι ρύζι όσο ένα μπαλάκι του τένις
* μία φέτα ψωμί όσο μια κασέτα μαγνητοφώνου
* 1 φλιτζάνι δημητριακά όσο μια γροθιά
* 1 φλιτζάνι σαλάτα όσο μια γροθιά
* Μία πατάτα όσο μια γροθιά
* 100 γρ. κρέας, ψάρι, χοιρινό όσο την παλάμη σου 
* 100 γρ. κοτόπουλο όσο ένα μπούτι ή ένα στήθος 
* 2 κουταλιές της σούπας λάδι όσο ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ
3. Μην χρησιμοποιείς μεγάλα πιάτα γιατί βάζεις μεγαλύτερες μερίδες αλλά και πολλές γεύσεις. 
Υπνοδωμάτιο
Πέτα τα περιττά: Οι γυναίκες έχουν συχνά στις ντουλάπες τους ρούχα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μεγεθών. Αυτό μπορεί να τις διευκολύνει σημαντικά να ξαναπάρουν βάρος γιατί λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα. Ανήκεις σ’ αυτές; Άλλαξέ το!
Στην πράξη: 
1. Δώρισε τα παλιά σου ρούχα. 
2. Μην κρατάς τα ρούχα σου με την ιδέα ότι θα αδυνατίσεις και θα τα φορέσεις. Πρώτον γιατί και η μόδα τους πιθανόν να έχει περάσει και δεύτερον γιατί κάθε φορά που ανοίγεις την ντουλάπα απογοητεύεσαι που δεν σου «μπαίνουν» (και πιθανότατα το… ρίχνεις στο φαγητό). 
Δημιούργησε ήρεμο περιβάλλον: Αν δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ, μπορεί να επηρεαστεί η φυσιολογική ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται και να ελέγχει διάφορες ορμόνες που σχετίζονται με το βάρος, όπως η κορτιζόλη και οι θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας ενθαρρύνει τα κύτταρα να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος και να μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να το κάψει. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να μειώσει τον έλεγχο της τάσης για φαγητό.
Στην πράξη: 
1. Ψέκασε τα μαξιλάρια σου με αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λεβάντα επιβραδύνει το νευρικό σύστημα, ευνοεί τη χαλάρωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. 
2. Μην αφήνεις στην πρίζα ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές. Ακόμη και ο υπόκωφος ή ανεπαίσθητος θόρυβος που βγάζουν μπορεί να σου προκαλέσει άγχος και κατά συνέπεια αϋπνία.
3. Απόφυγε να βάψεις το δωμάτιο ροζ επειδή ανήκει στα παστέλ χρώματα που υποτίθεται ότι ηρεμούν. Προκαλεί επιθετικότητα και ευερεθιστότητα. Προτίμησε το φωτεινό χρώμα της λεβάντας.
Άφησε να μπαίνει φως: Πλήθος νέων μελετών από κορυφαία ιδρύματα όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης συσχετίζουν την έλλειψη φωτός με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών σχετικών με το βάρος, συμπεριλαμβανομένων κατάθλιψης, βουλιμίας και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. 
Στην πράξη: 
1. Κρέμασε διάφανες κουρτίνες. Άτομα επιρρεπή στην παχυσαρκία παρουσιάζουν έντονη τάση για φαγητό, λήθαργο και πρόσληψη βάρους (μερικά πάνω από 15 κιλά) κατά τη διάρκεια του χειμώνα που είναι πιο σκοτεινά. 
2. Μην κλείνεις τα πατζούρια το χειμώνα. Το φως του ήλιου που μπαίνει στο δωμάτιο δημιουργεί ένα χώρο που επιφέρει φυσική χαλάρωση.
Κάνε χώρο για άσκηση: Σύμφωνα με έρευνες, όσοι διατηρούν χώρο άσκησης ή διαθέτουν εξοπλισμό στο σπίτι τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να τηρούν το πρόγραμμά τους.
Στην πράξη: 
1. Αφιέρωσε ένα χώρο του υπνοδωματίου για κίνηση. Αν είναι μεγάλο μπορείς να το διαμορφώσεις σε γυμναστήριο με εξοπλισμό όπως ένα διάδρομο και βάρη. Αν είναι μικρό, κράτησε μια γωνιά για να βάλεις ένα στρώμα για κοιλιακούς ή γιόγκα. 
2. Απόφυγε να γυμνάζεσαι μπροστά σε καθρέφτη. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου