Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τροφές που προτιμούν τα παιδιά Τι πρέπει να τρώνε οι μαθητές: Προτάσεις για υγιεινό κολατσιό


Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και αρεστά στα ίδια. Κάποια μικρά «μυστικά», που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς, αλλά και στοιχεία μελετών για τις προτιμήσεις των παιδιών, παρουσιάζει, η διαιτολόγος διατροφολόγος μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ), Κική Γούτα.


«Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά προτιμούν τροφές που έχουν έντονες γεύσεις, τροφές που είναι σκληρές και τραγανές, που τρώγονται με τα χέρια και δεν λιώνουν, τροφές που έχουν θερμοκρασία δωματίου ή είναι παγωμένες, καθώς και τροφές που έχουν ενδιαφέρον σχήμα ή ελκυστικό κουτί αποθήκευσης», λέει η κ.Γούτα.

Συνιστά δε στους γονείς ν’ αφήσουν τα παιδιά να σχεδιάσουν το γεύμα τους, ν’ ακολουθήσουν και οι ίδιοι το πρόγραμμα των παιδιών, ετοιμάζοντας και το δικό τους κολατσιό από το σπίτι και να περιορίσουν την αγορά τροφίμων και σνακ από το κυλικείο στη μία φορά την εβδομάδα.

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται οι μαθητές
Ποια, όμως, είναι τα θρεπτικά συστατικά που θα διευκολύνουν ένα παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο μετά τις διακοπές; 

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος του ΙΔΜΕ  Γιώτα Καρακασίδου.
«Για να διευκολύνουμε αυτή την προσαρμογή χρειάζεται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό τους με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται το πολύτιμο μαγνήσιο για να μπορέσουν να έχουν εύκολη συγκέντρωση και να μην σκέφτονται μόνο ακρογιαλιές, για πνευματική εγρήγορση και χαλαρό κεντρικό νευρικό σύστημα.
Άφθονο μαγνήσιο υπάρχει στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι, το σουσάμι, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, το φυστικοβούτυρο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την καλή απορρόφηση του σιδήρου. Ενδυναμώνει την καλή λειτουργία του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, γιατί οι ιώσεις καραδοκούν. Οι καλύτερες πηγές της είναι οι πιπεριές, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι ντομάτες, το μπρόκολο κ.λπ. 
Ο εγκέφαλος χρειάζεται, επίσης, να «φάει» βιταμίνες της ομάδας Β οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή του λειτουργία. Αυτές επίσης βοηθούν τα παιδιά να μην είναι ευερέθιστα, νευρικά, αγχώδη, να έχουν σωστή ανάπτυξη, καλή μνήμη, αυξημένη συγκέντρωση. Πηγές τους είναι το κρέας, τα δημητριακά ολικής, το γάλα, το ψάρι, το αυγό, τα φυλλώδη λαχανικά, οι μπανάνες, οι ηλιόσποροι, ο βασιλικός πολτός. 
Τελευταίο αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο είναι το ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία υγιούς σκελετού και στην ανάπτυξη δοντιών και οστών. Υπάρχει στο γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα πράσινα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια», επισημαίνει η κ.Καρακασίδου.

Προτάσεις για ένα υγιεινό κι ελκυστικό κολατσιό
«Οι συνομήλικοι, οι δάσκαλοι κι άλλοι σημαντικοί ενήλικες αρχίζουν να επηρεάζουν τις επιλογές των τροφών των παιδιών κατά τη σχολική περίοδο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους-σωματική και πνευματική- αλλά και αρεστά. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η πρόταση τροφίμων που θα προετοιμάζονται από το σπίτι ή θα επιτρέπονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, θα είναι ελκυστικά στα παιδιά και θα προάγουν την υγεία τους», επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος, προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, μέλος του ΙΔΜΕ Μαρία Κοκκίνου.

Τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, το γάλα και το γιαούρτι δεν θα πρέπει να λείπουν από το κολατσιό των παιδιών, όμως η κ.Κοκκίνου προτείνει και κάποια εύκολα και υγιεινά σνακ για το σχολείο όπως:


  • Σαντουιτσάκι με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο (σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου) κι έναν φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη (που περιέχει βιταμίνη C, για καλή απορρόφηση σιδήρου και ενίσχυση ανοσοποιητικού).
  • Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικήςαποξηραμένα φρούτα και ωμάκι ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια (περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές για καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη, και σωστή ανάπτυξη).
  • Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς ( σνακ που μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ω λιπαρά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήμα τος και τη σωστή ανάπτυξη).
  • Σταφιδοκούλουρο ολικής (μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, γεμάτο βιταμίνες Β, μαγνήσιο, για να μην είναι ο μαθητής ευερέθιστος και αγχώδης).
  • Ένα κομμάτι σπιτικό κέικ φρούτων (π.χ. μπανάνα ή μηλόπιτα), ή λαχανικών (π.χ. κέικ καρότου) ή δημητριακών (π.χ. κέικ με νιφάδες βρώμης και σταφίδες- πολύ ευχάριστο σνακ για τα παιδιά, με γλυκιά γεύση και πολλές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, κάλιο, κ.ά για ενέργεια, καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου).
  • Σπιτικά μπισκότα ολικής με νιφάδες βρώμης με επικάλυψη σοκολάτας (κουβερτούρα σε μπεν μαρί, ανακατεμένη με ταχίνι) ή σπιτικές μπάρες δημητριακών με νιφάδες βρώμης και ξηρούς καρπούς(σνακ πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β, που θα λατρέψουν τα παιδιά).
  • Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα, κασέρι και γαλοπούλα (χορταστικό σνακ, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C, για σωστή ανάπτυξη δοντιών και οστών αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών).
  • Ξεφλουδισμένη μπανάνα, βουτηγμένη σε γιαούρτι και πασπαλισμένη με τριμμένα δημητριακά ολικής (γευστικότατο σνακ, πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να έχουν τα παιδιά ταυτόχρονα σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη).
  • Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής, σάλτσα ντομάτας, κασέρι και λαχανικά (σνακ, χορταστικό, γευστικό, με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει ασβέστιο για γερά κόκαλα, βιταμίνη Β για εγρήγορση, βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτικά, κ.ά.).

    Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου