Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Παιδί και Διάβασμα, Πώς Γίνεται Καλός Μαθητής;

Για όλες τι μαμάδες που αγχώνονται για το σχολείο προτείνουμε να ηρεμήσετε και να κατανοήσετε ότι δεν υπάρχει συνταγή για να φτιάξετε έναν καλό μαθητή. Το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί είναι κατανόηση και πρόγραμμα και όλα αυτά είναι στο χέρι των Μαμάδων.
Το σχολείο είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί. Μέσα σε αυτό το χώρο περνάει πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέσα σε αυτό το χώρο δημιουργεί τις πρώτες ουσιαστικές φιλίες και μαθαίνει να συνεργάζεται.
Επίσης, μαθαίνει να χρησιμοποιεί το μυαλό του και αποκτά νέες γνώσει και εμπειρίες.
Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα. Τι είναι το σύνδρομο του καλού μαθητή. Άραγε ποιος είναι καλός μαθητής, υπάρχει μέθοδος για να γίνει κάποιο παιδί καλός μαθητής;
Πότε ξεκινάνε τα προβλήματα;
Κατά αρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς ως γονείς πρέπει να τους δείξουμε το δρόμο της υπευθυνότητας. Τα προβλήματα ξεκινάνε από το πώς βλέπουμε εμείς το σχολείο και πως το μεταδίδουμε στο παιδί μας. Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία ο καλός μαθητής είναι σαν ανταμοιβή των προσδοκιών μας που έχουμε από τα παιδιά μας και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κοινωνικό μας περίγυρο. Δίνουμε υπερβολική σημασία στο τι θα πουν οι άλλοι για μας με αποτέλεσμα να χάνουμε την ουσία και να ξεχνάμε τις ανάγκες που έχει κάθε παιδί ξεχωριστά.
Το σχολείο για τα παιδιά είναι ένας σταθμός γεμάτος αλλαγές τόσο στη προσωπική όσο και στην κοινωνική τους ζωή για αυτό θέλουν το στήριγμα των γονιών τους για να ανταπεξέλθουν στις όποιες δυσκολίες τα περιμένουν. Γι’ αυτό ξεφύγετε από τα στερεότυπα του καλού μαθητή και βοηθήστε τα παιδιά σας να γίνουν καλοί άνθρωποι.
Τι σημαίνει καλός μαθητής;
Καλός δε σημαίνει πρώτος. Το λάθος να ρίξουμε το παιδί μα στα «δίχτυα» του ανταγωνισμού θα είναι μοιραίο για τη μετέπειτα εξέλιξη του. Δεν θα έπρεπε να σας νοιάζει για το ποιος θα βγει πρώτος αλλά για τη σωστή διαπαιδαγώγηση ανεξάρτητα ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Αν το παιδί μπει σε αυτό το «τρυπάκι» τότε δεν θα τον νοιάζει η ουσία αλλά η επιφάνεια. Επίσης δεν ενισχύει το πνεύμα της ομαδικότητας και το παιδί δεν εκτιμάει την αξία της φιλίας και της συνεργασίας και εκτός των άλλων εμποδίζει το παιδί να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που θα το βοηθήσει να ανακαλύψει τον εαυτό του, να βάζει στόχους και να προχωρά. Είστε σίγουρες ότι αυτό θέλετε για τα παιδιά σας;
Πως μπορείτε να βοηθήσετε:
Ανεξαρτησία
Δώστε του την απαιτούμενη ανεξαρτησία ώστε το παιδί να αναπτύξει το αίσθημα της υπευθυνότητας. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι είναι δική του υποχρέωση να κάνει τα μαθήματα του και ότι πρέπει να γίνουν τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Αυτό θα το κάνει να εκτιμήσει την αξία της υπομονής και της επιμονής και θα νιώθει περήφανο για τον εαυτό του. Επίσης θα μάθει ότι για να αποκτήσει το αγαθό της γνώσης πρέπει να κοπιάσει μόνο του. Η βοήθεια είναι επιτρεπτή εφόσον και αν το παιδί τη χρειάζεται.
Επιβραβεύστε το
Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από την αναγνώριση του έργου του. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Επιβραβεύστε το για κάθε προσπάθεια που κάνει και για τις επιτυχίες του. Αυτό θα του δώσει το κίνητρο να προσπαθήσει παραπάνω. Αν αποτύχει, ενθαρρύνετε το και δώστε του να καταλάβει ότι και η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν πρεπεί να απογοητεύεται.

Τα πάντα είναι προγραμματισμός
Αν δεν υπάρχει πρόγραμμα θα υπάρξει άγχος. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοση του. Κάντε μαζί το προγραμματισμό της ημέρας ώστε να ξέρει ποιες ώρες πρέπει να διαβάζει και ποιες ώρες έχει ελεύθερο χρόνο για να παίξει.
Στήριξη από τους Γονείς
Το παιδί χρειάζεται πρώτα απ’ όλα τη στήριξη των γονιών του. Εσείς προσπαθήστε να μην μπερδεύετε το μαθητή με το παιδί. Είναι απλά ένας ρόλος που πρέπει να αναλάβει για αυτό καλό είναι να μη συγχέουν το μαθητή με το παιδί και να δίνουν στο παιδί τους να καταλαβαίνει ότι μια αποτυχία στο σχολείο δεν σημαίνει γι’ αυτούς ότι απογοητεύονται ή ότι κλονίζεται η αγάπη τους γι’ αυτό. Ακούστε το και καταλάβετε τους προβληματισμούς του και αναζητήστε μαζί λύση σε όποιο πρόβλημα και αν εμφανιστεί.. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουν να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται και να μην εγκαταλείπουν όταν κάτι δεν πάει καλά. Χρειάζονται γονείς που καταλαβαίνουν ότι πραγματικά καλός μαθητής είναι μόνο αυτός που είναι καλά και στην υπόλοιπη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου