Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Οι 10 αθώες συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία μας

Τρώμε σωστά, κάνουμε σωματική άσκηση καθημερινά και όταν είμαστε τυχεροί κοιμόμαστε και εκείνες τις αναγκαίες ώρες  για να παραμένουμε υγιείς. Αλλά υπάρχουν και κάποιες συνήθειες που όλοι έχουμε οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Διαβάστε για τα 10 «κρυμμένα» ρίσκα που παίρνουμε και τις λύσεις για να τα διορθώσετε.


Καθόμαστε με σταυρωμένα τα πόδια
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε για την παρακολούθηση της πίεσης του αίματος, το να καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια συχνά επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.  Το σταύρωμα των ποδιών αυξάνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 8% και τη διαστολική κατά 2%. Επίσης το συχνό σταύρωμα των ποδιών κουράζει τις αρθρώσεις του ισχίου και μπορεί να προκαλέσει υπερσυγκέντρωση του αίματος στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες συμπιέζονται. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει το κλίμα για φλεγμονή των φλεβών των κάτω άκρων και ενδεχομένως και θρόμβο αίματος. Πρέπει να αποφεύγουμε να σταυρώνουμε τα πόδια μας για μεγαλύτερο διάστημα από 15 λεπτά και να περπατάμε έστω και για λίγο κάθε μισή ώρα.

Κοιμόμαστε μπρούμυτα
Το να χουζουρεύουμε ξαπλώνοντας πάνω στο στομάχι μας τοποθετούμε το λαιμό μας σε μία κλίση προς τα πίσω η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο ή μούδιασμα στα άνω άκρα αναφέρουν ειδικοί χειρούργοι σπονδυλικής στήλης. Τα νέυρα της συγκεκριμένης περιοχής συμπιέζονται όταν το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο που θα σας συντροφεύει για μία ζωή. Απλά αλλάξτε την θέση ύπνου σας έτσι ώστε ο λαιμός να βρίσκεται σε μία ίσια θέση. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Φοράμε πολύ σφιχτά τις ζώνες
Μία σφιχτή ζώνη μπορεί να κάνει τη μέση σας να φαίνεται πιο μικρή αλλά παράλληλα μπορεί να στραφεί εναντίον σας και να χτυπήσει το πεπτικό σύστημα. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ότι θα δημιουργήσει ενδοκοιλιακή πίεση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από κάτι μικρό όπως μία πικρή γεύση στο στόμα, κάψιμο ή πόνος στο στήθος και χρόνιο βήχα. Οι γιατροί συστήνουν να μην φοράμε τις ζώνες μας πιο σφιχτά από τα παντελόνια που φοράμε. Θα πρέπει πάντα να είμαστε σε θέση να εισπνέουμε σωστά και άνετα.

Οδηγούμε μεγάλες αποστάσεις χωρίς διάλειμμα
Όταν οδηγούμε πολλά χιλιόμετρα χωρίς διακοπή μπορεί να έχουμε τα παρόμοια αποτελέσματα με το όταν σταυρώνουμε τα πόδια μας για πολλή ώρα. Μετά από οδήγηση γύρω στα 150 χιλιόμετρα πρέπει να σταματάμε το αυτοκίνητο και να περπατάμε για λίγο έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη ροή του αίματος και το ενδεχόμενο φλεγμονής. Το ίδιο ισχύει και όταν βρισκόμαστε στο αεροπλάνο για πολλές ώρες.

Τεντωνόμαστε τη στιγμή που ξυπνάμε
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βάλουμε τους δίσκους στην πλάτη σε κίνδυνο, σύμφωνα με γιατρούς. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ενυδατώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς όταν ξυπνάμε. Αυτό τους καθιστά επίσης και πιο επιρρεπείς σε πιέσεις όπως αυτή του τεντώματος. Προτείνουμε προθέρμανση με μικρές δραστηριότητες όπως καθημερινές κινήσεις του τύπου – βούρτσισμα δοντιών, προετοιμασία του καφέ, πότισμα λουλουδιών για περίπου 10 λεπτά πριν από το τέντωμα.

«Κρατιόμαστε» και δεν πηγαίνουμε αμέσως στην τουαλέτα
Εάν καθυστερούμε τη χρήση τουαλέτας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο όσον αφορά την ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τα βακτήρια στα ούρα μπορούν και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, οπότε η συγκράτηση των ούρων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Πρέπει πάντα να ακούμε το σώμα μας!

Μασάμε συχνά τσίχλα
Το ανθρώπινο σαγόνι είναι σχεδιασμένο για να μασάει τρόφιμα και όχι τσίχλες. Ο χρόνος που ξοδεύετε για το μάσημα των τροφίμων που τρώμε κάθε μέρα είναι πολύ λιγότερος από ότι τα πολλά λεπτά που μερικοί μασούν τσίχλα. Όπως κάθε υπερκατανάλωση μυ, το σταθερό μάσημα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και πολλά προβλήματα όπως βλάβη στην άρθρωση της γνάθου. Επίσης δεν κάνουν καθόλου καλό και στα δόντια.

Τρώμε μπροστά στην τηλεόραση
Σε δημοφιλές «σπορ» έχει εξελιχθεί η παρακολούθηση τηλεόρασης αλλά και σε μια εκ των χειρότερων συνηθειών για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου, επειδή συνήθως συνοδεύεται από κατανάλωση σνακ, με πολλές θερμίδες . Το περιττό σωματικό βάρος ενέχει κινδύνους για την υγεία της καρδιάς, αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου, αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων.
Η λύση λοιπόν είναι να κλείσετε την τηλεόραση, να πετάξετε στα σκουπίδια όλα τα ανθυγιεινά σνακ που συνοδεύουν την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και να βγείτε μια βόλτα.

Κουβαλάμε τη τσάντα κάθε μέρα με τον ίδιο τρόπο
Μπορεί να είναι κομψό αλλά όταν κουβαλάμε μία βαριά τσάντα από τον ίδιο ώμο καθημερινά μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μυϊκή ανισσόροπία και πόνους στον ώμο. Πολλά σύνδρομα πόνου προκύπτουν από τους ανθρώπους που κάνουν ασύμμετρες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, αναφέρουν οι ειδικοί. Όλες οι καθημερινές δραστηριότητες ειδικά οι επαναλαμβανόμενες απαιτούν την ανάπτυξη των μυών για να υποστηρίξουν το μοτίβο κίνησης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές μυϊκες ανισσοροπίες που οδηγούν σε τραυματισμό και χρόνιο πόνο. Αλλάξτε ώμο, αλλάξτε τρόπο που την κρατάτε ή αρχίστε να κουβαλάτε ελαφρύτερες τσάντες.

Φοράμε πολύ στενά τζιν και παντελόνια
Φορώντας στενά παντελόνια καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Όταν περιορίζουν τις καθημερινές μας κινήσεις τότε κάτι δεν πάει καλά. Πάντα μετά τη δουλειά, φορέστε κάτι άνετο.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου