Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε πιο συχνά βιβλία;

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που αποδεδειγμένα διαβάζουμε πιο πολλά βιβλία, είτε λόγω διακοπών, είτε επειδή χαλαρώνουν οι ρυθμοί και βρίσκουμε πλέον χρόνο για τον εαυτό μας. Είναι τόσα τα οφέλη από την ανάγνωση που πολύ συχνά αναρωτιόμαστε γιατι δεν το κάνουμε πιο συχνά.  

Τα βιβλία πέρα από πηγή πνευματικού και γλωσσικού πλούτου και πλούτου πληροφοριών, εξάπτουν τη φαντασία, τονώνουν την πνευματικότητα και την εγρήγορση του νου, τονώνουν τη μνήμη και μας φέρνουν σε επαφή με μια πλευρά του εαυτού μας που ενδεχομένως να μη γνωρίζαμε ότι υπάρχει.
Η λίστα με τα οφέλη του διαβάσματος είναι ατελείωτη. Εμείς συγκεντρώσαμε τέσσερα από τα "καλά" του διαβάσματος:
1. Η ανάγνωση βιβλίων μας κάνει πιο έξυπνους.
Έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά, έχουν αποδείξει ότι τα βιβλία βοηθούν στην εστίαση της προσοχής και την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ βοηθούν ακόμη τα παιδιά να σκέφτονται πιο καθαρά.
2. Χωρις να το καταλάβουμε γινόμαστε πιο ήρεμοι κι ευγενικοί.
Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μεταφερόμαστε έξω από τη «ζώνη άνεσής μας» σε άλλες καταστάσεις και πολιτισμούς, κάτι που μας βοηθά να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας για τους άλλους.
3. Αποβάλλουμε το άγχος και το στρες.
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009 που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, και την οποία επικαλείται η Huffington Post, το διάβασμα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσει κανείς το στρες, αφήνοντας πίσω δραστηριότητες όπως: να πιει κανείς ένα ζεστό ρόφημα ή να βγει έξω για περπάτημα. Ακόμη, οι λέσχες βιβλίων δημιουργούν ένα αίσθημα κοινωνικής ένταξης και οδηγούν στη δημιουργία φιλικών δεσμών. Και τα δύο αυτά αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους για να απαλλαγεί κανείς από το στρες που νιώθει.
4. Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη μας.
Το διάβασμα βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μανιώδεις αναγνώστες ενισχύουν τη μνήμη τους, επιβραδύνοντας το ρυθμό εξασθένισής της που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου.